Chutná jeseň na tanieri: Najlepšie spôsoby, ako pripraviť tekvicu hokkaido

Hrejivá farba jesene, jemná oriešková chuť a množstvo vitamínov ukrytých v oranžovej dužine. Tekvica hokkaido je malý zázrak prírody, ktorý dokáže rozžiariť každý tanier. Nie je krásna iba na pohľad, je aj neuveriteľne chutná a všestranne využiteľná. Inšpirujte sa tipmi, ako si z hokkaida pripraviť skvelé jesenné pochúťky.

hokkaido recepty
zdroj: m_krohn / pixabay.com

Kráľovná jesene na tanieri. Aj tak by sme mohli nazvať obľúbenú oranžovú pochúťku. Hokkaido je tekvica, ktorá si nevyžaduje veľa, a predsa ponúka nekonečné možnosti spracovania.

Netreba ju šúpať, pečie sa, varí, mixuje aj dusí. Hodí sa do polievok, koláčov, rizota a nakrájaná na plátky sa dá zapekať v rúre. Je to jedna z tých surovín, ktoré z obyčajného dňa urobia sviatok domácej pohody.

Hokkaido ako malé tajomstvo vitality

Hokkaido nie je len pochúťka. Je plná vitamínov A, C, E a betakaroténu. Podporuje imunitu a pomáha pokožke vyzerať sviežo aj v chladnom období. Je to skrátka úžasný dar jesene, ktorý si môžete dopriať v nekonečne veľa podobách, slaných aj sladkých.

Ako hokkaido správne uskladniť

Ak si chcete tekvicu hokkaido vychutnávať aj v zime, oplatí sa vedieť, ako a kde hokkaido uskladniť.

  • Celé, nepoškodené plody môžete uložiť na chladnom a suchom mieste, napríklad v komore alebo pivnici, a to aj niekoľko mesiacov. Dôležité je, aby sa tekvice navzájom nedotýkali.
  • V prípade, že máte tekvicu už nakrojenú, zabaľte ju do potravinovej fólie a uchovajte v chladničke. Ideálne je ju skonzumovať do troch dní.
  • Ďalšou možnosťou je pripraviť si tekvicové pyré. Upečenú dužinu z hokkaida rozmixujte, vložte do uzatvárateľných nádob a zamrazte. V zime vám príde vhod na polievky, koláčov aj nátierky.

Tekvicová polievka pre pohladenie duše

Ak existuje jedlo, ktoré dokonale symbolizuje jeseň, je to práve tekvicová polievka. S hokkaido variantom to naviac dostane krásne oranžovo-žltú farbu a sýtu chuť.

Aký je postup prípravy krémovej hokkaido polievky?

  • Nakrájajte hokkaido na menšie kúsky.
  • Pridajte cibuľu na drobno, zázvor, cesnak a zalejte vývarom.
  • Po uvarení polievku rozmixujte.
  • Dochuťte kokosovým mliekom, kurkumou, troškou chilli a lyžičkou masla.
  • Servírujte s tekvicovými semienkami a kúskom chrumkavého pečiva.

Pečená tekvica hokkaido ako rýchla pochúťka

Ak nemáte čas variť, stačí tekvicu nakrájať na mesiačiky, pokvapkať olivovým olejom, posypať rozmarínom, soľou, mletou paprikou, prípadne iným obľúbeným korením a piecť na 200 °C asi 25 minút.

Výsledok? Chrumkavá, sladkastá a dokonalá jesenná príloha, ktorú si zamilujú aj deti. Dá sa jesť samostatne, alebo si k nej dajte kurací steak na prírodno či grilovaný halloumi syr.

hokkaido príprava
zdroj: eatde / pixabay.com

Rizoto s hokkaidom, tekvicová nátierka alebo domáci chlieb

Fantázii sa pri práci s hokkaido medze nekladú. Z upečenej tekvice si pripravíte aj chutné rizoto s parmezánom a bielym vínom. Rozmixovaná dužina z hokkaida sa dá pridať aj do nátierky s feta syrom, cesnakom a trochou citrónovej šťavy. A ak radi pečiete, skúste do domáceho chleba pridať zopár lyžíc tekvicového pyré. Nielenže tým chlebík získa krásnu farbu, ale aj jemne sladkastú chuť.

Tekvica v sladkom prevedení

Hokkaido sa skvelo hodí aj do sladkých receptov. Pripraviť si môžete koláč podobný mrkvovému, akurát použijete nastrúhanú tekvicu. V kombinácii s mandľami, škoricou a kúskom pomarančovej kôry ide o výnimočné prepojenie chutí a vôní.

Alebo vyskúšajte šťavnatý tekvicový cheesecake podľa VIDEOreceptu českého šéfkuchára so slovenskými koreňmi Pavla Berkyho:

Tekvica hokkaido patrí k jeseni rovnako ako hrnček čaju a mäkká deka. Nech si ju pripravíte na akýkoľvek spôsob, zaručene vás zasýti a vyčaruje úsmev na tvári bez ohľadu na počasie.

zdroj/foto: YouTube/Pixabay